Validatie

Bloeddrukmeters zijn niet allemaal even betrouwbaar. Een juist resultaat is nochtans van groot belang om een juiste diagnose en behandeling in te kunnen stellen. Om de kwaliteit van de meetresultaten na te gaan hebben verschillende cardiologische verenigingen testen opgesteld die nagaan of bloeddrukmeters precieze resultaten voortbrengen.

BHS

BHS

Het BHS protocol werd ontwikkeld door de British Hypertension Society, de vereniging van Britse artsen die gespecialiseerd zijn in hoge bloeddruk. Het protocol voorziet de vergelijking van de metingen van bloeddrukmeters met de metingen die getrainde artsen uitvoeren. Afhankelijk van de gemiddelde afwijking met de meting door de artsen wordt een score toegekend aan het resultaat. De score wordt uitgedrukt in 2 waardes: A tot D voor systolische en A tot D voor diastolische bloeddruk. De beste score is dus A/A. Bloeddrukmeters met een C of D in de score worden afgeraden.

esh

ESH

De European Society of Hypertension verenigt gespecialiseerde artsen van heel Europa. Deze vereniging stelde ook een protocol op voor het testen van bloeddrukmeters. Het resultaat is eenvoudig: de bloeddrukmeter voldoet wel of niet aan het ESH protocol.

AAMI

aami

De Association for the Advancement of Medical Instrumentation was de eerste organisatie die naar buiten kwam met een protocol voor het valideren van bloeddrukmeters.

Het resultaat van de testen is eenvoudig: bloeddrukmeters voldoen wel of niet aan de voorwaarden.

BHS

Gütesiegel

De Deutsche Hochdruckliga geeft een Prüfsiegel kwaliteitslabel aan bloeddrukmeters indien de resultaten voldoen aan het protocol.

Dabl Educational Trust

Deze non-profit organisatie die actief is in hypertensie heeft een lijst opgesteld van gevalideerde bloeddrukmeters.